Vi sålde slut!


Svenska bagerivagnen

Igår eftermiddag började vi baka till Matens Dag på Hofsnäs. För första gången bakade vi enbart i det svenska bageriet, som består av bagerivagn, degjäsningskärra, ugnsvagn och elverk. Och som vanligt har vi ett f d kinesiskt militärtält på 5x6 m uppställt för avsvalning av bröden. Förra året på Matens Dag var det riktigt fint sommarväder och vi sålde slut alldeles för tidigt. Tråkigt för dem som inte ville stå i kö, utan kom tillbaka senare för att handla och blev utan. Så i år bakade vi nästan dubbelt så mycket och kom inte i säng förrän 02.30 alldeles slut. (Ja, ja så är bagarlivet.) Det innebar också nya rutiner, som vi måste lära oss, så arbetsflödet ska väl gå bättre allt eftersom. Men baken, på totalt 340 kg deg, blev väldigt lyckade. Surdegsrundstyckena med solroskärnor runda som fotbollar, lantbröden höga gyllengula och matiga hälsobröd.

Hofsnäs är en fantastisk plats på sommaren. En av Birgit Sparres gårdar runt sjön. Hit kan man åka för att bada nere i sjön, promenera utmed på vackra stigar kombinerat med fika eller mat i herrgården. De har också olika evenemang under året, som t ex Matens Dag, som i år arrangeras för 20:e gången av LRF. Mycket lokalproducerad mat, olika raser av kaniner och höns och annat som hör landsbygden till. Hit kommer helt rätt människor, de som vill ha riktigt bra råvaror från bygden. Så det är stor kommers. Vi hade dock inte så stora förväntningar i morse, då regnet stod som spö i backen. Men det hindrade inte besökarna och allt vårt bröd tog slut!

Så i kväll råder söndagskväll-lugn. Vi känner oss lite möra ännu, men väldigt glada. Alla möten med människor ger mycket. Allt från kunder till närproducerande kollegor från t ex Sjuhäradsmat. Eftersom vi själva inte bor alltför långt ifrån Hofsnäs, träffade vi många bekanta från grannskapet.