Det går mot jul

Som avslutning på säsong 2009 kommer alla julmarknader. De är jättetrevliga och roliga att delta i. Kanske för att det är en mysig årstid, eller för att vi har en del olika bröd med betoning på jul. Förra året kallade vi fruktbrödet för julbröd och julbrödet för fältvört. Den som inte gillar riktigt mörkt vörtbröd kommer att gilla vårt julbröd, för det har en ganska mild maltsmak och är inte så mörkt. Dessutom doftar det kryddigt av pomerans, kryddnejlika, ingefära och kardemumma. Vi tycker det är ett riktigt fint julbröd, snarare än det folk förväntar sig vara ett vörtbröd. Kolla gärna på hemsidan! Fruktbrödet blev en verklig succé förra året, så det kommer vi ha med även i år. Eventuellt kommer det finnas lite skådebröd också. Och surdegsbröd och hälsobröd och lussekatter...

Först ut är Jul på Åhaga, den 28-29 november, som är den gamla lokverkstaden i Borås, men numera en lokal för stora evenemang. Julmarknaden där brukar vara otroligt fin och välbesökt med allt som hör till julen.

Därefter måste vi slå ett slag för Hantverksjul i Örby, på Två Skyttlar den 5-6 december, som också är väldigt trevlig med många hantverksutställare. Perfekt att kombinera med en god jullunch i glada vänners gemenskap inne på Två Skyttlar!

Avslutningsvis kommer vi att vara med på julmarknaden i Fristad den 12 december, som är första gången både för dem och oss. Lokalt och trevligt.

Vi kommer att lämna bageriet hemma och bara sälja bröd på plats. Hoppas att vi ses!


I BT idag!



Idag var vi med! Det var en trevlig artikel Marie Haglund skrivit, tycker vi. Hon hade dessutom gjort lite egen research, som berättade att det funnits som mest 21 fältbagerier i det svenska försvaret och att varje bageri kunde försörja 30000 man med bröd per dygn. Idag är de flesta skrotade. Sedan 1995 finns bara ett kvar i försvarsmaktens ägo men har bara använts vid olika events. Det sista tar militärmuseet i Hässleholm över den 31 december i år. All fakta från teamchef Sven-Erik Schroeder, som vi också haft lite kontakt med. Och så har vi ju ett också. Underbart.

Brödfotoprover

 Surdegsrundstycken med valnötter

Här bakar vi inte bara storbak i våra fältbagerier, utan också en hel del bröd inne för husbehov, provbak och fotoprover. Det händer ju att vi inte får sålt allt bröd vi bakat till marknader, vilket har den stora fördelen att vi har att ta av för eget behov. Fruset bröd finns ofta till salu till dem som frågar. Vi bakar brödprover i köket, där vi testar olika ingredienser och utvecklar nya recept, vilket innebär att vi fyller frysen. Ibland kan det vara så att vi längtar efter ett visst bröd att vi måste baka inne. Nästa marknad kanske ligger lite långt fram i tiden och vi drar inte igång bageriet för ett enda bak. För stora kostnader och problem som följer att ta vara på de 65 limpor som ett bak ger.

Den sista tiden har baken i köket inneburit att få fram bröd för fotografering till hemsida, folder och banderoll. Snart har vi en full uppsättning bilder av våra produkter på hemsidan, tagna av oss själva! 

Nästan alltid har vi eget bröd i frysen. Vi köper förstås också bröd, för att veta vad som finns på marknaden, få idéer eller bara för att någon annans bröd också kan vara gott någon gång.

...kanske i morgon

Vi vaknar varje morgon och är spänt förväntansfulla om vi är med i tidningen idag. Medan den ene fixar gröt, springer den andre ner till postlådan och hämtar dagens upplaga av Borås Tidning. Den blir sedan liggandes på köksbordet tills det är klart att inta frukosten. Vi ler och suger på karamellen. Sedan är det ju så finurligt ordnat att man kan läsa varsin del mellan gröt- och äggtuggorna och sedan byta del. I fredags var Marie Haglund här från BT på besök och vi berättade om Fältbageriet som Leader Sjuhärad projekt. Vi hade nybakade surdegslimpor att bjuda på och trevligt i Toteboköket i novemberkylan. Det är ju inte varje dag man är i tidningen och vårt bageri är ju en hjärtesak, som gläder oss om det får uppmärksamhet. Vi var inte med idag heller, men kanske i morgon...