Brödinspiration och baktradition

 Martin Johansson

Normalt brukar vi inte sitta framför tv:n på förmiddagarna, men i lördags skulle Martin Johansson vara med och baka surdegsbröd i TV 4 och då måste man ju titta! Heléne Johansson från Brunkebergsbageriet var också med. Martin är en flitig brödbloggare, som tillsammans med Jan Hedh betytt mycket för vårt intresse och våra kunskaper om bakning. Martins hemsida Pain de Martin beskriver experiment, lärdomar, glädje, misslyckanden, studier och vardagsliv hos en riktig hemmabagare, som kan få vem som helst att vilja baka surdegsbröd. Så det så. Han har nyss givit ut en bok, som han signerade på bokmässan i Göteborg.

Martin berättade att baka surdegsbröd är en form av motkultur som kommit, för allt som bara ska gå snabbare och snabbare. Vi tror också att man vill tillbaka till det genuina, det som vi tillverkar för hand med själ och hjärta. Och just för att det tar tid får det också ett större värde. Jästbolaget har tillverkat jäst sedan slutet av 1800-talet. Dessförinnan bakades det på surdeg i tusentals år. Vi träffar mycket folk när vi är ute som faschineras av att det är riktigt surdegsbröd vi säljer, på riktig surdegsgrund. Det är väldigt efterfrågat och det vi säljer slut först.

Jan Hedh är bagarmästare och har givit ut flera böcker om bakning. Den vi haft mest användning för är boken Bröd, som tar upp det väsentligaste för att lyckas med bakning. När man sitter med den i sin hand förstå man vilken enorm vetenskap det är kring bakning och varför bröd kan bli så olika. Ett måste att ha om man gillar att baka bröd hemma. Han är nu aktuell med en ny bok; Bröd & kaffebröd och var med i TV4 Nyhetsmorgon förra fredagen. Han kunde också se ett ökat intresse för surdegsbröd. Den som vill se de båda inslagen kan göra det på TV4 Play.

Kommentarer

Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

URL:


Din kommentar: