Rädda vad som räddas kan

Nu börjar frostnätterna få ett mer stadigt grepp om tillvaron, så äpplen från både Aroma och Amorosa plockade vi in idag. De bar mycket frukt i år, som vi dagligen ätit rätt från träden. Nu ligger de i källaren i en stor låda. Men det är bara två av trädgårdens alla äppleträd. Det går åt en hel del äpplen till våra rågsurdegsgrunder och på hösten känns det fint att kunna plocka dem i den egna trädgården.
Äpplen påskyndar jäsprocessen för surdegsgrunden och lämnar en friskare smak. Vi behöver 1,5 kg grovt rivna äpplen när vi startar upp surdegen på söndagkvällen. Blandar det väl med ekologiskt rågmjöl och vatten och låter det stå i rumstemperatur. Sedan matar vi på med mer mjöl och vatten på onsdagen och torsdagen. På fredagen är hela surdegsgrunden 22,5 kg och klar för att baka på. De rivna äpplena syns inte till längre, men har gjort gott. Det bubblar fint och doftar syrligt. Av den här satsen får vi ca 90 bröd.
Kommentarer