Mjöl och mjöl

Under senare delen av 2009 bakade vi allt vårt vetebröd av mjöl som vi hämtade på Vänga Kvarn. Vi kände det meningsfullt att kunna samarbeta med en mer lokal kvarn och Ola Johansson kände vi lite, eftersom Vängamjöl också varit ett Leader-projekt. På EKOmarknaden i oktober, hämtade vi alla ingredienser till vår EKOpizza hos närproducenter och förstås mjölet i Vänga. Så vi visste att det var riktigt bra mjöl.
Ola tar kravmärkt spannmål, vete och råg ifrån Skaraborg som han mal mjöl på. Det blir väldigt fint resultat. Vi ser att det är skillnad på mjöl och mjöl. Vi kan aldrig ta i samma mängd mjöl i våra bak, utan måste alltid göra det "på känn". Vissa vetemjöl är torrare och det går inte åt lika mycket mjöl, medan andra binder fukt bättre. Man känner det på mjölet. Det klumpar ihop sig lätt och faller lätt isär när man petar i det. Detta mjöl är lättare att få en elastiskare deg av. Vängamjöl Finsikt är ett sådant mjöl. Vängamjöl har även ett vetemjöl som heter Samsikt, som inet är riktigt lika finsiktat och passar därför bättre till matbröd. Vängamjöl Rågsikt består av 100 % råg och är inte blandat med vetemjöl, som den rågsikten vi köper i affären.
Sommarens utflykt går till Vänga Kvarncafé, där de bakar gott kaffebröd på mjöl från kvarnen. De har även musikunderhållning vissa kvällar och konstutställningar.
Kommentarer