Nää, surdeg blir man glad av...



I kväll har vi satt surdegarna till helgens bak. Ekologiskt rågmjöl blandas med rivna äpplen och lite ljummet vatten. Sedan matar vi på den ett par gånger under veckan och på fredag när vi ska baka på den ser den ut så här och väger 22,5 kg. Det ger ca 95 limpor. Det är en fantastisk känsla när man öppnar locket på plastbaljan och möts av en frisk och syrlig doft. Det pyser lite och säger blubb-blubb. Äpplena som vi rörde i några dagar innan, syns inte alls, men har gjort gott. De sätter lite extra fart på processen.

Många menar att surdegsbröd inte är något för dem, att det smakar surt och man blir sur. Men det är helt, helt fel. Det finns inget som gör kroppen så glad som surdegsbröd. I en surdeg finns jäst och mjölksyrabakterier på ständig tillväxt, så länge man förser den med mjöl och vatten. Surdegen består av jäst och laktobakterier, som hjälper och drar nytta av varandra. Det gör att surdegen får bra hållbarhet, då inte andra mikroorganismer angriper den så lätt. Surdegsbröd har lågt GI, därför att kolhydraterna blir långsammare och blodsockret håller sig på jämnare nivå. Mineraler frigörs av fytinsyran i surdegen, som kan komma kroppen till gagn hellre än att åka igenom den. Tarmarna mår också bra, vilket hindrar att man känner sig uppblåst.

Vill man nu inte äta surdegsbröd för att det är nyttigt, kan man göra det för att det är gott. Det är ett riktigt bröd, med härligt hålig inkrom och en hård skorpa. Brödet har en syrlig smak, som förstärks och blir godare för varje tugga. Det är en riktig upplevelse att få ta ut nygräddade surdegsbröd ur ugnen, särskilt rundstycken, som blir runda som fotbollar! Och godast att äta dem varma och nybakade, men de håller sig länge också. Efter en vecka har skorpan mjuknat och inkråmet är inte lika saftigt, men det är fortfarande okej.

Välkomna att köpa bröd av oss på julmarknaden på Åhaga i Borås 27-28 november!!!

Kommentarer
Postat av: Stylist Jessica

Hej Bengt och Anki!!

Oj Oj Oj vilken härlig hemsida ni har!!! Känns just nu, som om man aldrig vill köpa "affärsbröd" igen.

Er lilla ( kanske inte är så liten?) verkar vara helt fantastisk! MERA sådana som ni!

Syns på lucia Bengt! Kram Jessica


Kommentera gärna:

Namn:
Kom ihåg mig?

URL:


Din kommentar: