Bake my day!



Det är inte ofta vi köper bröd utan tycker om att baka vårt eget. Det sista har Bengt varit den som varit flitigast med detta, men i veckan tänkte jag att nu är det min tur. Så jag rev äpplen och blandade med ekologiskt rågmjöl och vatten i tisdags till en rågsurdegsgrund för helgen. Vanligtvis brukar jag spara en del i kylskåpet och baka av resten, men av erfarenhet vet jag att jag glömmer mata den eller en massa annat kommer ivägen att det inte blir bakat.

Så jag förberedde för en fyrdubbel sats igår kväll. Tänkte att när jag nu är så väl förberedd och har så mycket lust, varför inte även göra en poolish? Så till en sats satte jag en poolish=fördeg bestående av vatten, vetemjöl och lite jäst, som över natten fick gotta till sig. Förra året fick vi med oss rosmarinbröd bakat av surdeg av bagar-vänner i Eslöv, som vi uppskattade mycket. Har tänkt att jag skulle utvecklat något sådant själv. Och med det i åtanke bestämde jag mig för att poolishen fick gå dit. Blandade med surdeg från kvällen innan, vatten, olivolja, färsk rosmarin, rågsikt, vetemjöl special och ett fint franskt örtsalt, Bengts syster förärat oss med. Verkade väldigt fin i konsistenen där den lät sig bearbetas i assistenten. Mer elastiskt p g a oljan tror jag. Fick vila i 4 timmar innan det bakades ut och fick jäsa på plåt. Som sagt, härlig konsistens.. Drog på med mer örtsalt på ytan så skorpan sedan skulle smaka extra salt.

Men efter en timmes jäsning (ska egentligen stå 2 timmar) hade den flytit ut så mycket, att jag blev mer och mer säker på ett misslyckande. Ibland vågar jag för mycket i all hängivelse, att det inte blir bra. Men jag behövde inte oroa mig, för väl inne i ugnen blev de höga och fina. Mysteriet kring jäsning har jag inte riktigt fått kläm på. Hela köket fylldes av doften av rosmarin och extra syrlighet från poolishen. Var snabb att göra ett tvärsnitt när de kommit ut. Inkråmet var fin-fint, fast, saftigt och fin hålighet (se ovan). Nästa gång ska jag ta i mer salt och ännu mer rosmarin.

De övriga tre satserna blev dels de vanliga med valnötter och solroskärnor. Och så provade jag att göra ett fruktbröd på surdeg, men trots mer surdeg och mindre vatten blev de inte så höga. Man lär sig hela tiden.

Härligt med 8 surdegslimpor! Vilken ska jag ta först.. Bake my day!

Nu ska vi snart baka...äntligen!



Nu har det varit tyst om oss väl länge...! Hela vintern har våra kära bagerivagnar stått därute i snö och kyla. Emellanåt har Bengt fått skotta av snö från vagn- och tälttak. Annars har det inte varit mycket aktivitet, mer än en påminnelse om baksommarnätter, när man ser "grisarna" därute.

Våren övergår snart till försommar och vi har inte haft någon möjlighet att baka i våra kära bagerivagnar ännu p g a jobb. Verkligen tråkigt. Första marknaden för i år blir Borås Vårmarknad den 3-4 juni. Då kommer vi att stå på torget i närheten av KappAhl, laddat med surdegsbröd, fruktbröd, hälsobröd, lantbröd och kanske någon ny sort. Det finns även surdegsbröd och fruktbröd till försäljning den 26 maj, då vi får över från en beställning. Hör av er om ni vill ha!