Bake my day!

Det är inte ofta vi köper bröd utan tycker om att baka vårt eget. Det sista har Bengt varit den som varit flitigast med detta, men i veckan tänkte jag att nu är det min tur. Så jag rev äpplen och blandade med ekologiskt rågmjöl och vatten i tisdags till en rågsurdegsgrund för helgen. Vanligtvis brukar jag spara en del i kylskåpet och baka av resten, men av erfarenhet vet jag att jag glömmer mata den eller en massa annat kommer ivägen att det inte blir bakat.
Så jag förberedde för en fyrdubbel sats igår kväll. Tänkte att när jag nu är så väl förberedd och har så mycket lust, varför inte även göra en poolish? Så till en sats satte jag en poolish=fördeg bestående av vatten, vetemjöl och lite jäst, som över natten fick gotta till sig. Förra året fick vi med oss rosmarinbröd bakat av surdeg av bagar-vänner i Eslöv, som vi uppskattade mycket. Har tänkt att jag skulle utvecklat något sådant själv. Och med det i åtanke bestämde jag mig för att poolishen fick gå dit. Blandade med surdeg från kvällen innan, vatten, olivolja, färsk rosmarin, rågsikt, vetemjöl special och ett fint franskt örtsalt, Bengts syster förärat oss med. Verkade väldigt fin i konsistenen där den lät sig bearbetas i assistenten. Mer elastiskt p g a oljan tror jag. Fick vila i 4 timmar innan det bakades ut och fick jäsa på plåt. Som sagt, härlig konsistens.. Drog på med mer örtsalt på ytan så skorpan sedan skulle smaka extra salt.
Men efter en timmes jäsning (ska egentligen stå 2 timmar) hade den flytit ut så mycket, att jag blev mer och mer säker på ett misslyckande. Ibland vågar jag för mycket i all hängivelse, att det inte blir bra. Men jag behövde inte oroa mig, för väl inne i ugnen blev de höga och fina. Mysteriet kring jäsning har jag inte riktigt fått kläm på. Hela köket fylldes av doften av rosmarin och extra syrlighet från poolishen. Var snabb att göra ett tvärsnitt när de kommit ut. Inkråmet var fin-fint, fast, saftigt och fin hålighet (se ovan). Nästa gång ska jag ta i mer salt och ännu mer rosmarin.
De övriga tre satserna blev dels de vanliga med valnötter och solroskärnor. Och så provade jag att göra ett fruktbröd på surdeg, men trots mer surdeg och mindre vatten blev de inte så höga. Man lär sig hela tiden.
Härligt med 8 surdegslimpor! Vilken ska jag ta först.. Bake my day!
Hej!
Jag har försökt att skicka majl till: [email protected], men funka inte! Därför jag gör så här...
Jag har tittat i på era hemsidor och blogg och jag är mycket intresserad!
Liten om mig, jag har en gårdsbutik mellan Örby och Öxabäck
och jag gör liten evenemang också.
I maj hade vi slöjdmarknad med stor succé och 16 juli gör vi loppmarknad etc.
Lördag 20 augusti planera jag en delikatessmarknad med närproducerad.
Jag har bjudit Blomsdals Ortgård, Björkåsens Grönsaker, Marie med Äggost, m m
Kanske ni är också intresserad att ställa ut hos mig? (Ingen kostnad för dig)
Jag gör reklam i Markbladet/Affischer.
Titta på bilderna in min Blogg, om ni vill :-)
Det vill glädjer mig enormt om ni kan komma också.
Hoppas vi hörs,
Vänlig hälsning,
Alexandra
Alex Art Inredningsbutik
Alexandra Hannema
Uddared 2
51192 Örby Sverige
Tel. +46 0320-46001
Org.Nr. SE690929092301
www.alexartshop.com
www.facebook.com/alexartshop